دانلود مقاله کارشناسی ارشد رشته مدیریت بحران
نقش و اهمیت آماد و پشتیبانی در مدیریت بحران
چکیده:
حوادث غیر مترقبه بر حیات انسانی موثر بوده و طی دو دهه اخیر صدها میلیون انسان زندگی خویش را در حلقه آسیب ها و خسارات ناشی از این گونه حوادث احساس کرده اند و میلیون ها نفر جان باخته و حجم خساراتی بالغ بر صدها میلیون دلار، رشد توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع انسانی را با مانع روبرو کرده است .کشور ایران نیز بین 10 کشور بلاخیز جهان قرار دارد و همواره در معرض وقوع حوادث و سوانح و رویدادهای بحران زای متعددی بوده که به دنبال آن متحمل زیان های هنگفت جانی و مالی گردیده است . تجربیات گذشته در کشور ما نشان می دهد که مقابله با حوادث غیر مترقبه و تبعات و عوارض آن به عنوان یک چالش بزرگ فراروی مسئولین قرار دارد و مدیریت بحران در هنگام بروز حوادث همواره با مشکلات جدی روبرو بوده است. پشتیبانی و لجستیک بحران نیز به عنوانی یكی ازاركان اصلی مدیریت بحران ازاین قاعده مستثنی نمی باشد.
لجستیک در زنجیره تأمین وپشتیبانی مدیریت بحران نقش اساسی و تعیین کننده ای را بر عهده داردكه درصورت اختلال درایفای این نقش كل فرآیند مدیریت بحران بامشكل روبروشده ودچاراختلال خواهدشد.لجستیک بحران کلیه فرایندهای برآورد ،تأمین ،حمل و نقل ، نگهداری و توزیع کالاها، تجهیزات و خدمات آسیب دیدگان و تیم های امداد گر را در بر می گیرد .بنابراین چنانچه لجستیک مدیریت بحران از یک سیستم منسجم و علمی برخوردار باشد می توان تا حدود زیادی به موفقیت در مدیریت بحران امیدوار بود . در این مقاله تلاش شده است ابتدا تعاریف و مفاهیم مورد نیاز ارائه شود ، آنگاه ادبیات موضوع شامل چرخه مدیریت بحران و مراحل برنامه ریزی مدیریت بحران مرور شده . سپس نکات مهم و ضروری که باید قبل ، حین و پس از بحران رعایت شود مورد تأکید قرار گرفته است . آنگاه ضمن اشاره به نقش و اهمیت لجستیک مدیریت بحران ، نسبت به معرفی جنبه های مختلف لجستیک حوادث غیر مترقبه اقدام شده و وظایف لجستیک در حوادث غیر مترقبه مورد بررسی قرار گرفته است . آنگاه عملکرد عوامل امدادی خصوصاً لجستیک نیروهای مسلح در بحران های ناشی از زلزله مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است .
کلمات کلیدی :
بحران
لجستیک
مدیریت بحران
لجستیک بحران
مقدمه :
امروزه علی رغم پیشرفت های تکنولوژیكی موجود، مصایب ناشی از سوانح طبیعی(زلزله ، سیل ، طوفان ، صاعقه، بهمن ، گردباد، آتش سوزی ، آتشفشان و ...) و غیر طبیعی (جنگ، حوادث تروریستی، تصادفات جاده ای ، حوادث صنعتی ، نا آرامی های سیاسی ، مهاجرت آوارگان و ...)یکی از موانع اصلی توسعه پایدار کشورها به شمار می روند و عدم آمادگی و مقابله مناسب با آنها تلفات و خسارات سنگینی را به ملت ها ودارایی های آنها وارد می کندکه بعضاً جبران ناپذیر است .
با وجود یک سیستم مدیریت بحران منسجم و علمی در کشور که بتواند با پیش بینی و شناسایی، از بروز و وقوع بحران ها جلوگیری نماید و در صورت بروز بحران بتواند با اولویت بندی ، برنامه ریزی ، سازماندهی، هدایت، رهبری و کنترل فعالیت های لازم برای مداخله ، هدایت و مهار بحران و سالم سازی بعد از وقوع بحران را با موفقیت به انجام رساند ، می توانیم امیدوار باشیم که بسیاری از بحران ها قبل از وقوع ، پیش بینی و مهار شده و یا در صورت وقوع بحران، عواقب ناشی از آنها به حداقل ممکن، کاهش خواهد یافت .
به جرأت می توان گفت، عمده ترین فاکتور اثر گذار در موفقیت فرایند مدیریت بحران لجستیک بحران است ،چرا که در کل زنجیره تأمین بحران، نقش اساسی و تعیین کننده ای را ایفا میکند .
لجستیک بحران شامل کلیه فرآیندهای برآورد ،تأمین، حمل و نقل ، نگهداری و توزیع کالاها ، تجهیزات ، خدمات و تمامی نیازمندی های آسیب دیدگان و تیم های امدادی می باشد که باید در کمترین زمان ممکن (زمان مناسب) و در مکان های تعیین شده (مکان مناسب) به میزان مورد نیاز (مقدار مناسب)به افراد و تیم های مورد نظر (افراد مشخص) و با روش علمی و دقیق و دارای کمترین مشکلات برای نیازمندان (روش مناسب) به دست آنها برسد . بااین توضیحات، ضرورت وجود یک سیستم منسجم علمی برای لجستیک مدیریت بحران که دارای یک مدیریت مشخص بوده و کلیه فرآیند های آن ازقبل تعریف و وظایف هر زیر مجموعه مشخص شده باشد، امری اجتناب ناپذیر می باشد .در این مقاله تلاش شده است که ضمن ارائه تعاریفی از بحران ، مدیریت بحران و لجستیک، نقش و اهمیت لجستیک در مدیریت بحران مورد بررسی و کنکاش قرار گیرد و آنگاه پس از ارائه جنبه های مختلف لجستیک حوادث غیر مترقبه ، عملکرد عوامل امدادی خصوصاً لجستیک نیروهای مسلح در بحران های ناشی از زلزله مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است .
فهرست مطالب
چکیده: 1
کلمات کلیدی : 2
مقدمه : 2
تعاریف و مفاهیم : 3
چگونه مدیریت بحران را مدیریت كنیم 5
چرخه مدیریت بحران 6
ـ مرحله انتظار و پیشبینی 6
ـ مرحلة اعلام خطر وقوع بحران 7
ـ مرحله نجات 7
ـ مرحله عادیسازی و رهاسازی 8
5ـ مرحله نوتوانی و بازسازی 8
برنامهریزی مقابله با بحران 9
نكات مهم در مدیریت بحران 15
تحول در لجستیک بحران : 18
پارامترهای مهم در لجستیک بحران : 18
برنامه ریزی در لجستیک بحران 19
اهداف آرمانی تحول در لجستیک بحران 20
نتایج تحول در لجستیک بحران 20
چرخه عملیات لجستیکی حوادث غیر مترقبه : 22
منابع و مآخذ 38