در دانلود پایان نامه رشته مدیریت به نظریه های مدیریتی رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن می پردازیم
در دانلود پایان نامه رشته مدیریت به نظریه های مدیریتی رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن می پردازیم
دانلود پایان نامه رشته مدیریت
نظریه های مدیریتی رضایت شغلی و عوامل موثر بر آن
مقدمه
نظریههای مختلف درمورد رضایت شغلی
در خصوص رضایت شغلی، نظریات مختلفی ارائه شده است. "بروفی"[1] نظریههای رضایت شغلی را به شرح زیر تقسیم بندی کرده است.
1. نظریه ی نیازها: میزان رضایت شغلی هر فرد که از اشتغال حاصل میشود به دو عامل بستگی دارد: اول، چه مقدار از نیازها و به چه میزان از طریق کار و احراز موقعیت مورد نظر تأمین میشود. دوم، چه مقدار از نیازها و به چه میزان از طریق اشتغال به کار مورد نظر تأمین نشده باقی میماند. نتیجهای که از بررسی عوامل دسته اول و دوم حاصل میشود، میزان رضایت شغلی فرد را معین میکند.
2. نظریه ی انتظارات: انتظارات فرد در تعیین نوع و میزان رضایت شغلی مؤثرند. اگر انتظارات فرد از شغلش زیاد باشد، رضایت شغلی معمولاً دیرتر و مشکلتر به دست میآید. مثلاً، ممکن است فردی در صورتی از شغلش راضی شود که بتواند به تمام انتظارات تعیین شده خود از طریق اشتغال جامه عمل بپوشاند.
مسلماً چنین فردی به مراتب دیرتر از فردی که کمترین انتظارات را از شغلش دارد، رضایت شغلی خواهد یافت. بنابراین، رضایت شغلی مفهومی کاملاً یکتا و فردی است و عوامل، میزان و نوع آن را باید در مورد هر فرد، بهطور جداگانه بررسی كرد.
3. نظریه ی نقش: در این نظریه به دو جنبه اجتماعی و روانی توجه میشود. در جنبه اجتماعی، تأثیر عواملی نظیر نظام سازمانی و کارگاهی و شرایط محیط اشتغال در رضایت شغلی مورد توجه قرار میگیرد. این عوامل، شامل شرایط بیرونی رضایت شغلی میشود. جنبه روانی رضایت شغلی، بیشتر به انتظارات و توقعات فرد مربوط میشود. به بیانی دیگر، احساس فرد از موقعیت شغلی و فعالیت هایش در انجام مسئولیتهای محوله و ایفای نقشی خاص به عنوان عضوی از اعضای جامعه، میزان رضایت شغلی فرد را مشخص میکند. رضایت کلی، نتیجهای است که از ترکیب دو جنبه اجتماعی و روانی حاصل میشود. .(قادری و شناور ، 25/7/1386، www.sanat khodro.com)
2 – 7- شاخصهای رضایت شغلی
برای رضایت شغلی، مدلهای گوناگونی ارائه شده كه در هریک از آنها، به فراخور دیدگاه و وضعیت موردنظر، شاخصهایی برای رضایت شغلی ارائه شده است. از جمله آنها میتوان به ماهیت کار، ترفیعات، روابط با همکاران و مدیریت، امنیت شغلی، مشارکت در سازمان و ... اشاره کرد. ( قادری و شناور، 25/6/1388، www.sanat khodro.com )
در این جا، بر آن نیستیم که به صورت مشروح به توضیح و تفسیر تمامی این شاخصها بپردازیم. تأكید و تمركز ما، بر شاخص روابط با همکاران و مدیریت است.
روابط و مناسبتهای همکاران، مهمترین عامل در تعیین رضایتمندی شغلی است. طی مطالعهای انجامشده، هنگامی که مستخدمان اجازه یافتند، همکاران خود را انتخاب کنند، رضایتمندی شغلی آنان افزایش و هزینه کار کاهش یافت. از دیگر سو، به طور سنتی مدیریت به عنوان بعد مهم شغلی مطرح شده است. پژوهشها نشان میدهند که مدیریت "کارمندمدار" بیش از مدیریت "کارمدار" موجب رضایت شغلی میشود.
به طور کلی، باید متذکر شویم که رضایت ناشی از نظام ارتباطی سازمان، به تفاوتهای موجود بین اینکه فرد چه چیزی را از طریق ارتباطات در سازمان میخواهد به دست آورد و چه چیزی را در این فرایند کسب میكند، وابسته است.
2 – 8- عوامل مؤثر بر رضایت شغلی
ایجاد «رضایت شغلی» در فرد بستگی به عوامل متعددی دارد که در کنار هم موجب حصـول نتیجه مطلوب می شوند و چه بسا نبود یک عامل، فرد را در زمره ی اشخاص ناراضی از شغل خویش قرار دهد. عواملی از قبیل: میزان درآمد، نفس و ماهیت کار و جایگاه اجتماعی آن، وجهه و اعتبار سازمانی، ارتقاء شغلی، ایمنی شغلی، عدم ابهام در نقش، شرایط فیزیکی کار، ساختار و فرهنگ سازمانی و ارتباط با همکاران، توجه به ویژگی های شخصیتی فرد، ارزیابی عملکرد، تناسب، انعطاف، نوآوری و رویکردها و ... که در این مجال اشاره و مروری گذرا به تعدادی از آن ها می نماییم.
8 – 1- میزان درآمد و یا دستمزد:
این عامل تقریباً برای همه گروه های شغلی از مهم ترین عوامل تأثیرگذار به شمار می رود. با در نظر داشتن تفاوت فردی و به تبع آن تفاوت در دیدگاه ها نسبت به پول، حالت های متنوعی را می توان متصور شد. به نظر می رسد این عامل برای کسانی که نمی توانند از راه های دیگری در کار خود رضایت به دست آورند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. در مواردی دیده شده است که بسیاری به دلیل کمی حقوق با تغییر شغل خود حتی با شغل هایی با منزلتی پایین تر اقدام می کنند.
کلمات کلیدی:
رضایت شغلی
نظریه های رضایت شغلی
شاخصهای رضایت شغلی
ارتباط رضایت شغلی با مفاهیم دیگر
فهرست مطالب
مقدمه
رضایت شغلی و افزایش بهره وری
رابطه شخصیت با موفقیت شغلی
رابطه رضایت شغلی با شخصیت افراد
تعاریف رضایت شغلی
نظریه های رضایت شغلی
شاخص های رضایت شغلی
عوامل موثر بر رضایت شغلی
رضایت شغلی و بهره وری
عوامل موثر بر افزایش رضایت شغلی
رضایت شغلی و تعهد سازمانی
پیامدهای رضایت شغلی و عدم رضایت شغلی
رضایت شغلی و عملكرد
اندازه گیری رضایت شغلی
تعهد سازمانی
منابع