نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک و نقش آن در مدیریت ریسک بنگاه

هدف این پژوهش عبارتست از پردازش عوامل شرکتی خاص مرتبط با به کارگیری حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک همچنین در این مطالعه، نقش حسابرسی داخلی در مدیریت ریسک بنگاه نیز، بررسی می گردد حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک و نقش آن در مدیریت ریسک بنگاه

هدف این پژوهش عبارتست از پردازش عوامل شرکتی خاص مرتبط با به کارگیری حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک همچنین در این مطالعه، نقش حسابرسی داخلی در مدیریت ریسک بنگاه نیز، بررسی می گردد


مشخصات فایل
تعداد صفحات27
حجم0/73 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود مقاله رشته حسابداری

حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک و نقش آن در مدیریت ریسک بنگاه

 
چکیده
حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک بر ارزیابی فرآیند تجاری و پردازش استراتژیک و ارزیابی اهداف، ریسک ها و کنترل های سازمان، متمرکز است. حسابرسی داخلی با شناسایی، ارزیابی و نظارت بر ریسک شرکت، به کسب اطمینان از کفایت منابع و اینکه آنها بر اولویت ها متمرکز هستند، کمک می کند. به طور کلی، حسابرسی مبتنی بر ریسک، نواحی پرخطر را ارزیابی می نماید و مهمتر اینکه، ارزیابی مستمر ریسک را اجرا می کند.
 
هدف این پژوهش عبارتست از پردازش عوامل شرکتی خاص مرتبط با به کارگیری حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک. همچنین در این مطالعه، نقش حسابرسی داخلی در مدیریت ریسک بنگاه نیز، بررسی می گردد. نمونه نهایی این پژوهش دربرگیرنده 52 شرکت است. همچنین به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است.نتایج پژوهش نشان می دهد تعداد شرکت هایی که روش های مبتنی بر ریسک را برای طرح ریزی برنامه سالانه حسابرسی بکار می برند در صنعت مالی نسبت به بخش های غیر مالی، بیشتر است، تعداد شرکت های که روش های مبتنی بر ریسک را برای طرح ریزی هر کار حسابرسی بکار می برند در صنعت مالی نسبت به بخش های غیر مالی، بیشتر است و ارتباطی معنادار بین نقش فعال حسابرسی داخلی در پیاده سازی مدیریت ریسک بنگاه و عضویت شرکت ها در صنعت مالی، وجود دارد.
 
 
واژگان کلیدی:

مدیریت ریسک

حسابرسی داخلی

مدیریت ریسک بنگاه

حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک

 
 
 
مقدمه
پیچیدگی سازمانی و گسترش معاملات تجاری در اغلب کشورها موجب شده است که مدیران بنگاه های انتفاعی و غیرانتفاعی با توجه به مسئولیت خود و در راستای دستیابی به اهداف سازمانی و به منظور کسب اطمینان از هدایت بهینه کلیه منابع، واحدی به نام حسابرسی داخلی تشکیل دهند. دامنه فعالیت های حسابرسی داخلی به مراتب بیش از پیش گسترش یافته است. از مهمترین ساز و کارهای ایفای مسئولیت پاسخگویی، کنترل های داخلی و به تبع آن حسابرسی داخلی است.
 
حسابرسی داخلی در تدوین روش های کنترل داخلی اعم از مالی و غیرمالی، استقرار سیستم کنترل داخلی، بررسی و ارزیابی سیستم کنترل داخلی، ارائه پیشنهادهای سازنده برای بهبود این سیستم و ارزیابی اثربخشی و کارایی استفاده از منابع بنگاه، نقشی اساسی و کلیدی دارد و در این راستا، سیستم های مالی، مدیریتی و عملیاتی و همچنین رسیدگی های ویژه را در دامنه کار خود دارد. محدوده فعالیت ها، روش ها و وظایف حسابرسی داخلی در سازمان و چگونگی گزارشگری آن باید به روشنی مشخص بوده و افراد و گروه های ذیصلاح دائماً عملکرد حسابرسی داخلی را ارزیابی نمایند. مدیران نیز باید از نتایج فعالیت های حسابرسی داخلی در جهت بهبود سازمان و اصلاح عملکردها استفاده کنند. 
 
 
فهرست مطالب
عوامل مرتبط با به کارگیری حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک 1
چکیده 1
واژگان کلیدی: 2
پیشگفتار 2
مبانی نظری و پیشینه پژوهش 4
1) حسابرسی داخلی 4
2) حسابرسی داخلی مبتنی بر ریسک 5
3) مدیریت ریسک بنگاه و نقش حسابرسی داخلی در پیاده سازی آن 6
فرضیه های پژوهش 8
روش شناسی پژوهش 11
جامعه و نمونه آماری 12
یافته های پژوهش 12
نتیجه گیری 21
پیشنهادهای پژوهش 23
کتابنامه 25
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 78
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

ارزیابی مدیریت ریسک و شیوه مدیریت آن در صنعت بانكداری

اهمیت ریسک منجر به افزایش اهمیت مدیریت ریسک برای بنگاه های مالی شده است به علاوه، تجربه های تلخ بعضی کشورها مانند کشورهای آسیای جنوب شرقی یا حتی کشورهای غربی منجر به توجه بیشتر مدیران و قانون گذاران به این مقوله شده است ارزیابی مدیریت ریسک و شیوه مدیریت آن در صنعت بانكداری

اهمیت ریسک منجر به افزایش اهمیت مدیریت ریسک برای بنگاه های مالی شده است به علاوه، تجربه های تلخ بعضی کشورها مانند کشورهای آسیای جنوب شرقی یا حتی کشورهای غربی منجر به توجه بیشتر مدیران و قانون گذاران به این مقوله شده است


مشخصات فایل
تعداد صفحات51
حجم0/308 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود پایان نامه رشته مدیریت

ارزیابی مدیریت ریسک و شیوه مدیریت آن در صنعت بانكداری

(مطالعه موردی:بانک ملی)
 
چکیده  
مؤسسات مالی نقش و اهمیت زیادی در ساختار اقتصادی هر کشوری دارند. این مؤسسات به مثابه قلب تپنده اقتصاد در دو بازار سرمایه و پول فعالیت دارند وباعث جریان پول ونقدینگی درجامعه می شوند بازارپول، بازاراوراق بهادار کوتاه مدت(باسررسید بیشترازیک سال)است. بازارسرمایه رابه دوشکل بازار اولیه وثانویه درنظرمی گیرند. بازار اولیه بازاری است که، در آن اوراق بهادار منتشر شده توسط شرکتها برای اولین بار عرضه می شود و فرآیند تامین مالی در این بازار انجام می گیرد. بازار ثانویه بازار نقل و انتقالات دست دوم اوراقی است که قبلا منتشر شده است. مؤسسات مالی به مثابه عاملی برای انتقال سرمایه(یکی از نهاد های مهم تولید)از خانوارهابه بنگاه های اقتصادی، موظف هستند به نمایندگی از خانوارها برعملکرد بنگاه های تولیدی نظارت داشته باشند.
 
 مسئولیت این نظارت، خود را در تعهد این بنگاه ها به خانوارها در انواع ابزارهای مالی و پولی مانند ارز، اوراق قرضه، گواهی سپرده و.... نشان می دهد. بانک ها نیزبه عنوان مهمترین مؤسسات مطرح در بازار پول(به عنوان عامل)وسرمایه(به عنوان مشتری)وظایفی را بر عهده دارند.یکی از این وظایف،  مدیریت ریسک توسط مؤسسات پولی و مالی است[7].
باوجودبه کارگیری فن آوری های نوین(مدیریت اعتباری درکشورهای جهان ازجمله مدیریت ریسک اعتباری ، رتبه بندی  اعتباری   ، امتیازدهی اعتباری  و...روش های اعتبارسنجی نظیرروشcs5 ،lapp  و.. باوجودحجم روزافزون مطالبات معوق ومشکوک الوصول درنهادهای اعتباری)بانک ها، مؤسسات مالی اعتباری، شرکتهای لیزینگ و...) متأسفانه تخصیص اعتبار به متقاضیان تسهیلات، کماکان به روش سنتی سلیقه ای وبدون سنجش تعیین می شود.
 
مدیریت ریسک فرآیندی است که درآن مدیران به شناسایی اندازه گیری، تصمیم گیری ونظارت برانواع ریسک مطرح برای بنگاه می پردازند  .تمام مؤسسات انتفاعی وغیر انتفاعی به نوعی باریسک روبه روهستند. درهرجابرای یک انتخاب، گزینه های گوناگون بانتایج گوناگون درکنار آثار متنوع این تصمیمات وجود دارد. به خصوص اگردست کم یکی از نتایج اثرات نامطلوبی داشته باشد، به این ترتیب از کارگاه های کوچک تاصنایع بزرگ همه به نوعی باریسک روبه روهستند [4].اماریسک برای بنگاه های مالی از مفهوم مهمتری برخورداراست. فرآیندهای اصلی بسیاری از بنگاه های مالی مانند مؤسسات بیمه وصندوق های بازنشستگی برمحور کنترل ریسک استواراست. و البته بانک ملی نیز مستثنی نمی باشد. این مفهوم به قدری مهم است که دربسیاری ازموارد باعث دخالتهای مستقیم قانونی ازسوی قانونگذاران برای کنترل اینگونه مؤسسات می شود. نمونه بارز آن ابزارتعیین حداقل میزان سپرده قانونی بانکها از سوی بانک مرکزی وحداقل کفایت سرمایه ازسوی کمیته بال  است.
 
 
 
کلمات کلیدی:

بانک ملی

مدیریت ریسک

ریسك عملیاتی

صنعت بانكداری

 
 
 
مقدمه 
اهمیت ریسک منجر به افزایش اهمیت مدیریت ریسک برای بنگاه های مالی شده است. به علاوه، تجربه های تلخ بعضی کشورها مانند کشورهای آسیای جنوب شرقی یا حتی کشورهای غربی منجر به توجه بیشتر مدیران و قانون گذاران به این مقوله شده است. بی ثباتی سیاسی  و  اقتصادی در جهان مانند ظهور فن آوری اطلاعات یا ایجاد تغییرات سریع درمحیط شرکت ها،ریسک بنگاه های مالی را دوچندان کرده است. این عوامل منجربه اهمیت یافتن بیشتر مدیریت ریسک وجلب محققان به این حیطه شده است. انجام دادن شایسته هر یک از وظایف مدیریت ریسک نیازبه ابزارهای قوی وعلمی دارد.  بانک ها با انواع مختلف ریسک رو به رو هستند که از میان آنها چهارنوع ریسک اعتباری،ریسک عملیاتی، ریسک بازار و ریسک نقدینگی بیشترین لطمه ها را برپیکر بانکها وارد می کند.با توجه به فعالیت اصلی و عملیاتی نهادهای پولی و اعتباری،ریسک اعتباری به دلیل محدودیت حجم عملیات و به ویژه حساسیت آن، مهم ترین ریسک به شمار می رود.
                                                
 
 
 
فهرست مطالب                                                                                                                                            
چکیده  ...................................  1 
 فصل اول: مقدمه                                                                            
1-1 . مقدمه  ..........................  9
1-2 . تاریخچه  ......................  9
1-3 . ضرورت و اهمیت پژوهش ............................................  10
1-4 . معرفی فصل های آینده  10 
 

فصل دوم: تعریف ریسک

2- 1. مقدمه  ......................... 12

2-2. ریسک به طور دقیق چیست؟  ..........................................12

2-3. انواع ریسک  .................13

2-3-1. ریسک  بازار  ............13
2-3-2. ریسک قانونی ...........13
2-3-3. ریسک کفایت سرمایه ..................................................13
2-3-4. ریسک نرخ بازده ......14
2-3-5. ریسک نقدبنگی  .......14
2-3-6. ریسک پول یا نرخ ارز  ................................................14
2-3-7. ریسک عملیاتی .........15

2-4. موقعیتهای همراه با ریسک ...............................................16

2-5. مدیریت ریسک در سیستم بانکی  ..............................16

2-6. اصول اساسی مدیریت ریسک.....................................18

.2-7. تغییر مشخصات بانکداری سنتی  ..............................19
2-8. استقرار مدیریت ریسک در بانکها  .............................20

2-9. ریسکهای اثرگذار در بانکها  ......................................21

2-10. دلایل اصلی در ریسک عملیاتی بانکداری الکترونیک ................................................21
2-10-1. فرآیندهای داخلی ...............................................21
2-10-2. افراد .................21
2-10-3. سیستمها ..........22
2-10-4. رویدادهای خارجی ............................................22
2-11. گامهای مرتبط باریسک  .........................................22
 

فصل سوم : تحلیل ریسک

3-1. مقدمه .....................24

3-2. تحلیل ومدیریت ریسک چیست؟ .............................24

3-3.  نظریه پیتر دراکر ...26
3-4.  استراتژی های مدیریت ریسک ...............................26
3-4-1. انتقال ریسک ....26
3-4-2. اجتناب .............27
3-4-3. کاهش یاتسکین 27
3-4-4-. پذیرش ...........27
3-5. برآورد ریسک .....28
3-5-1. فعالیتهای برآورد ریسک ....................................28
3-5-2. ارزیابی میزان اثر ................................................29
 

فصل چهارم: گامهای اجرایی پروژه 

4-1. مقدمه .................31
4-2. اجزای اصلی مدیریت ریسک.................................31

4-3. مطالعه ادبیات مدیریت ریسک ..............................32

4-4.  شناخت ساختار فعلی بانک وبرنامه های راهبردی توسعه  .....................................32
4-5. تدوین برنامه راهبردی مدیریت ریسک بانکها  .....32
4-6. طراحی فرایند مشارکت مدیران درتدوین سند ......33
 4-7. برگزاری جلسات هم فکری  ...............................34
4-8. .محیطی برای مقایسه وضع موجود با مطلوب........34
4-9. تدوین راهبردها وبرنامه های کلی  ........................34

4-10. مدیریت ریسک نامحسوس..................................34

4-10-1. تدوین دستورالعمل اجرایی برنامه ها  ............35
4-10-2. تعریف پروژه های زیر مجموعه هر برنامه .....35

4-11.جلوگیری انواع کلاهبرداریها در دستگاه خودپرداز و کارت خوان واینترنت............36

4-11-1. فیشینگ .......36
4-11-2. اسکیمینگ وفراد ............................................37
4-11-3. shulder surfing  .....................................37
 
فصل5 : نتیجه گیری وپیشنهادات
5-1. مقدمه ................41
5-2.  احراز هویت تك عاملی و چند عاملی ................42
5-2-1. کلمه شناسایی شخصی ....................................42
5-2-2. گواهی دیجیتالی ...............................................42
5-2-3. کلمه شناسایی  .................................................42
5-2-4. ورودیهای usb ...............................................43
5-2-5. استفاده ازtoken .............................................43
5-2-6. مشخصه های بیومتریک ..................................43
5-3. پیشنهادات  ......44
5-4. گزارش نهایی ...46
5-5. اهداف بانک ملی درمدیریت ریسک ...................46
منابع  ........................49
 
 
 
فهرست اشکال                                                                                                                                              

شکل 1-2. تقسیم بندی ریسکها در خدمات بانک  ....................16

شکل 2-2. اصول مدیریت ریسک در سازمان  ...........................19
شکل3-1. تحلیل ریسک  ........25

شکل4-1.  اجزای اصلی مدیریت ریسک  .................................31

شکل4-2. ارزش معامله با استفاده از کانالهای ارتباطی دریک نمونه بانک اروپایی  .....................39
 
 
 
 
 
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 90
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

موانع کاربرد فناوری اطلاعات از نگاه مدیریت تغییر

در این مقاله، موانع کاربرد فناوری اطلاعات بررسی و از نگاه مدیریت تغییر، تحلیل می‌شوند بدین منظور، ابتدا با اشاره به سرمایه‌گذاریهای ملی و جهانی در این زمینه، شواهدی از میزان موفقیت و شکست کاربرد این فناوری ارائه می‌گردد موانع کاربرد فناوری اطلاعات از نگاه مدیریت تغییر

در این مقاله، موانع کاربرد فناوری اطلاعات بررسی و از نگاه مدیریت تغییر، تحلیل می‌شوند بدین منظور، ابتدا با اشاره به سرمایه‌گذاریهای ملی و جهانی در این زمینه، شواهدی از میزان موفقیت و شکست کاربرد این فناوری ارائه می‌گردد


مشخصات فایل
تعداد صفحات22
حجم0/53 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

موانع کاربرد فناوری اطلاعات از نگاه مدیریت تغییر

 
چکیده
در این مقاله، موانع کاربرد فناوری اطلاعات بررسی و از نگاه مدیریت تغییر، تحلیل می‌شوند. بدین منظور، ابتدا با اشاره به سرمایه‌گذاریهای ملی و جهانی در این زمینه، شواهدی از میزان موفقیت و شکست کاربرد این فناوری ارائه می‌گردد. بررسی پژوهشها و مطالعات پیشین در زمینة موانع کاربرد این فناوری، بخش بعدی مقاله را تشکیل می‌دهد که در آن در مجموع به 31 مانع اشاره می‌شود. سپس لزوم دسته‌بندی این عوامل تبیین و معیارهای دسته‌بندی آنها بیان می‌شوند. از آنجا که فناوری اطلاعات به عنوان عاملی برای تغییر شناخته می‌شود، مدلهای تغییر نیز در دسته‌بندی مفهومی عوامل مؤثر بر کاربرد آن قابل استفاده هستند.
 
برای این دسته‌بندی از دو گونة «مدلهای محتوایی» و «مدلهای فرایندی» تغییر استفاده شد. مدلهای محتوایی، مدلهایی هستند که بر محتوای تغییر تأکید دارند و سازمان را به ابعادی تفکیک می‌کنند که تغییر باید در آنها صورت پذیرد. مدلهای گونة دوم نیز مدلهایی هستند که به مراحل و اقدامهای لازم برای انجام یک تغییر اشاره می‌کنند. در این مقاله، از مدل هفت بعدی «وارد» و «الوین» به عنوان مدل محتوایی و مدل هشت مرحله‌ای «کاتر» به عنوان مدل فرایندی تغییر برای دسته‌بندی و تحلیل موانع کاربرد فناوری اطلاعات استفاده شده است.
 
 
کلید‌واژه‌ها :

مدیریت تغییر

مدلهای تغییر

فناوری اطلاعات

پذیرش فناوری اطلاعات

کاربرد فناوری اطلاعات

 
 
1. مقدمه
اهمیت و نقش فناوری اطلاعات به عنوان عاملی پرقدرت در تغییرات اقتصادی و اجتماعی (Winter and Taylor 2001; 1; 17; Freeman 1994) باعث گردیده سرمایه‌گذاریهای زیادی برای توسعة آن صورت گیرد (Feinberg and Tokic 2004). این سرمایه‌گذاریها در سال 2004 میلادی در بازار جهانی فناوری اطلاعات و ارتباطات بیش از 6/2 تریلیون دلار بوده است و برای سال 2007 میلادی 2/3 تریلیون دلار پیش‌بینی می‌شود (WITSA 2004; 15). توجه جدی به این فناوری در ایران از سال 1381 به بعد و در قالب قانون بودجه و آیین‌نامه‌های اجرایی آن بود که هزینه‌کرد صدها میلیارد تومان را در این حوزه بویژه در بخش دولتی امکان‌پذیر ساخت (قانون بودجة سال 1381، 42-44، 996؛ قانون بودجة سال 1382، 56-58، 1055؛ قانون بودجة سال 1383، 65-67، 998؛.هیئت وزیران 1381؛ هیئت وزیران 1382).
 
با وجود حجم سرمایه‌گذاریها در این حوزه و منافعی که برای کاربرد آن بیان شده (Peansupap and Walker 2005)، شواهد نشان می‌دهند میزان موفقیت کاربرد این فناوری چندان رضایت‌بخش نبوده است (Luna-Reyes et al. 2005). به همین دلیل پژوهشهایی در زمینة عوامل شکست یا موانع آن صورت گرفته‌ است. در این مقاله، نتایج این پژوهشها بررسی و تحلیل می‌شوند. بدین منظور، ابتدا شواهدی از ناکامیها در کاربرد فناوری اطلاعات ارائه می‌گردد، سپس با مرور پژوهشها و مطالعات پیشین، موانع کاربرد فناوری اطلاعات شناسایی و از نگاه مدیریت تغییر، در چارچوب دو مدل محتوایی و فرایندی دسته‌بندی می‌شوند.
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
موانع کاربرد فناوری اطلاعات از نگاه مدیریت تغییر 1
چکیده 1
کلید‌واژه‌ها : 1
1. مقدمه 1
2. ناکامی در کاربرد فناوری اطلاعات 2

3. موانع کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانها 2

جدول 1. خلاصة پژوهشهای انجام شده در زمینة موانع کاربرد فناوری اطلاعات 4
جدول 2. مجموعة مهمترین موانع کاربرد فناوری اطلاعات 8
4. دسته‌بندی و معیارهای آن 10

4-1. معیار دسته‌بندی 10

4-2-2. مدل «کاتر» 12

5-2. موانع در مدل «وارد» و «الوین» 15

منابع 16
 
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 75
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

مدیریت استراتژیک و داشتن تفکر استراتژیک در سازمان

مدیریت استراتژیك سعی براین دارد كه مجموعه ای از دستاوردها و نتایج عملی و اجرایی خدمات و محصولات دهه اخیر در زمینه خدمات مدیریتی و برنامه ریزی استراتژیك را مورد بررسی قرار دهد مدیریت استراتژیک و داشتن تفکر استراتژیک در سازمان

مدیریت استراتژیك سعی براین دارد كه مجموعه ای از دستاوردها و نتایج عملی و اجرایی خدمات و محصولات دهه اخیر در زمینه خدمات مدیریتی و برنامه ریزی استراتژیك را مورد بررسی قرار دهد


مشخصات فایل
تعداد صفحات106
حجم0/356 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود پایان نامه کارشناسی رشته مدیریت

مدیریت استراتژیک و داشتن تفکر استراتژیک در سازمان

 
مقدمه:
مدیریت استراتژیك سعی براین دارد كه مجموعه ای از دستاوردها و نتایج عملی و اجرایی خدمات و محصولات دهه اخیر در زمینه خدمات مدیریتی و برنامه  ریزی استراتژیك را مورد بررسی قرار دهد مدیریت استراتژیك می تواند بعنوان محورهای تفكر استراتژیك كارآفرینی ، مدیریت استراتژیك  مالی ، تولید ، پژوهش و آینده پژوهی، بازاریابی ، نوآوری و خلاقیت ، فلسفه وتوجه به تفكر استراتژیك ، منابع انسانی ، محیط شناسی و تئوری شناسی استراتژیك ، برنامه ریزی در سطح كلان ملی به كمك مدلهای ریاضی ، تكنولوژی ، دانش و فناوری ، مدلها و الگوهای مدیریت و برنامه ریزی استراتژیك ، تجارت موفق و مطالعه موردی برنامه ریزی استراتژیك ، برنامه ریزی استراتژیك در سازمانهای دولتی و غیر انتفاعی ، نظامها و رویكردهای كنترل و پایش بر برنامه ریزی استراتژیك درسطح كلیه سازمانها مطرح نماید . 
 
هنر و علم تدوین اجراء و ارزیابی تصمیمات وظیفه ای چند گانه كه سازمان را قادر می سازد باهداف بلند مدت خود دست یابند استراتژی قواعد و رهنمودهائی برای تصمیم گیری است كه بر پایه محورهائی چون ویژگی های بازار ، برداررشد و برتریهای رقابتی استوار می گردد مدیریت استراتژیك رویه ای جامع است كه از شناخت استراتژیك آغاز می شود و سازمان را در مسیر گام های بیشتر به جلو رهنمون می كند گامهائی كه به تولید محصولات نو و به وجود آمدن بازار ها و فناوری های جدید و نیز قابلیت ساده منجر می نماید به نظر پورتر مدیریت استراتژیك استراتژی رقابتی عمل جستجو برای دستیابی به موقعیت رقابتی است تلاش در فراهم نمودن یك موقعیت سود آور و پایدار در برابر عوامل فشار در محیط سازمان دارد استراتژی یك جایگاه با ارزش و ممتاز و یكسری فعالیت  هماهنگ متمایز می باشد ، استراتژی متمایز كردن فعالیت ها و یا انجام فعالیتهای مشابه با روش متمایز است از دیدگاه تامسون و استریكلند استراتژی اساساً یك فعالیت كار آفرینی است كه با مخاطره و خلاقیت همراه است و سعی در شكار فرصت های رقابتی بازار دارد همچنین سلسله ای از اقدامات و برنامه ها برای دستیابی به هدف یا نتیجه ای خاص دارد روش استراتژیك ، خیلی ساده می تواند این باشد كه تنها با یك سوال پندارهای غالب را به چالش فرا خواند چرا ؟ و آنقدر بی وقفه و بی رحمانه همین سوال را در مقابل آنها كه مسئول انجام كارهای معمول هستند مطرح می كند تا خسته شوند .
 
 
کلمات کلیدی:

سازمان

ارزیابی متوازن

تفکر استراتژیک

مدیریت استراتژی

استراتژی سازمان و مدیریت عملكرد

 
 
 

تعریف واژه استراتژیك 

كلمه استراتژی از كلمه یونانی ( stratego) مركب از (stratos) به معنای ارتش و (eGo  )بمعنای رهبرگرفته شده است با این تفاسیر برنامه ریزی استراتژیك نیز اساساً بر همین اساس تدوین می شود و كلیه سازمانهای دولتی و غیر انتفاعی را در بر می گیرد.
 
استراتژی را ایجاد یك مزیت منحصر به فرد برای تمایز سازمان از رقبا تعریف می كنند و اساس كار را مدیریت این تمایز می دانند تعریف دیگری نیز از استراتژی قابل مطرح می باشد و آن اینست كه علم و هنر بكار گرفتنی نیروهای سیاسی ، اقتصادی ، روانی و نظامی یك ملت  یا گروهی از ملت ها برای حداكثر حمایت از سیاست های اتخاذ شده كه در زمان جنگ و صلح كاربرد دارد همچنین استراتژی نوع خاص از راه و روش دستیابی به اهداف است كه باید شرایط سه گانه را داشته باشد یعنی در ارتباط با چگونگی دستیابی به اهداف بلند مدت وحیاتی سازمان كه در محیط رقابتی قرار دارد بحث می نماید كه در این رابطه حركت از وضعیت موجود به وضعیت جدید قابل طرح بوده ،  به عبارتی استراتژی عبارتست از طرح و نقشه یعنی نوعی مسیر آگاهانه و مورد نظر یك رهنمود برای برخورد با یك وضعیت خدعه و فریب یك نقشه خاص یا مانور برای انحراف رقیب الگو به ویژه الگویی از یكسری اقدامات مشخص یعنی وسیله ای برای مشخص كردن جایگاه سازمان در محیط بازار و دیدگاه كه استراتژی را یك مفهوم ذهنی می داند و دیدگاهی است مشترك كه میان اعضاء یك سازمان بر مبنای مقاصد یا اقدامات آنان می باشد و در حقیقت می توان به نكات زیر توجه نمود .
 
1- ایجاد یك بستر برای تغییر سازمانی
2- ایجاد تعهد و احساس مالكیت 
3- ایجاد توازن بین ثبات و نوآوری 
 
استراتژی یك واحد كاری مانند سازمانها و شركتها ، برنامه ای است كه خطوط راهنمای رفتار كاری واحد را در سطح وسیعی نشان می دهد برای یك سازمان این برنامه شامل انتخاب خدمات و مشتریهای سازمان ، اهداف اصلی كه توسط این برنامه باید به آنها رسید و سیاستهای تهیه و تخصیص منابع برای رسیدن به اهداف اصلی است ، شخصی كه عهده دار تعیین و تنظیم استراتژی است باید ارتباطات و تاثیرات متقابل واحدهای مختلف را تحت كنترل خود در یابد از طرفی یك مدیر باید چشم انداز گسترده داشته باشد . 
 
 
 
فهرست مطالب
 
مدیریت استراتژیك 2
تعریف مدیریت استراتژی 3
تعریف واژه استراتژیك 4
تعریف استراتژی 4

مزایای مدیریت استراتژیك 5

برنامه ریزی استراتژیك 6
سیر تكامل برنامه ریزی 8

تعریف برنامه ریزی استراتژیك 8

تعریف جامع برنامه ریزی 9

برنامه ریزی بلند مدت و برنامه ریزی استراتژی 10

ویژگیهای یك برنامه ریزی استراتژیك 10
راهكارهای استراتژیك 12
استراتژی سازمان و مدیریت عملكرد 13
ماموریت 15

اجزای تشكیل دهنده ماموریت سازمان 16

تدوین بیانیه ماموریت سازمان 16
ماموریت سازمان در برنامه ریزی استراتژیك 16
تاریخچه استراتژی 17

استراتژی ارزش ها و رفتار سازمانی 18

استراتژی تهاجمی 19
استراتژی محافظه كارانه 20
استراتژیك تدافعی 20
استراتژی رقابتی 20

بررسی عوامل داخلی و خارجی سازمان 23

مولفه های موفقیت استراتژی 23
فرآیند برنامه ریزی استراتژیك 23
برنامه ریزی استراتژی 27

مزایای برنامه ریزی استراتژیك 27

محدودیت برنامه ریزی استراتژیك 27
اهداف سازمان در برنامه ریزی استراتژیك 29
طراحی استراتژی به كمك رایانه 33
استراتژیهای ستونی 37
استراتژی های بازاریابی فردی 37
استراتژی قیمت گذاری تبعیض آمیز 37
استراتژی های ردیفی 38
استراتژی تملك مشتری 38
استراتژی پیش نگر 39
استراتژی های هوشمند در تقابل با استراتژی های سنتی 40
در انواع استراتژی و شیوه تشكیل آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود . 42
تفكر استراتژیك 42
اهمیت تفكر استراتژیك 46
در جستجوی بهترین دیدگاه تفكر استراتژیك 49
برنامه ریزی دقیق برای تغییر و تحول سازمانی 50
فعالیتهائی كه در مدیریت تغییر اثربخش نقش دارند 52

رویكردهای مختلف نسبت به تحول سازمانی 52

رویكرد میانجی گرانه ( صلح آمیز ) 53
رویكرد تهاجمی ( تعرضی ) 53
3- رویكرد تلفیقی 54
فرضیات مدرنیته درباره تغییر 57
كارآفرینی در سازمانها – نوآوری و شبكه های سازمانی در تفكر استراتژیك 58
تدوین استراتژی و سازمان یاد گیرنده 59
تفكر استراتژیك و ابعاد اخلاقی 63
ماموریت ومفهوم جدید در سازمانها 64
اخلاق در سازمان و استراتژی 66
منشور تفكر اخلاقی 67
تفكر استراتژیك و توسعه بین المللی 69
هفت ویژگی عمده سازمانهای رقیب 70
تدوین استراتژی در ساختار صنعت و سازمانها 71
نمودار الماس ملی 74
مزیت رقابتی جهانی 75
جهانی سازی و استراتژی جهانی 76
آینده نگری 78
دیدگاه شهودی 79
تقسیم بندی مراحل مختلف فرآیند 82
گرایشهای فكری 83

عوامل تحولات سریع در سازمانها و جامعه 87

آینده نگری ومدیریت استراتژیك : 88
ابزار ترسیم آینده چیست 90

مدیریت استراتژیك متاثر از مكتب توصیفی 93

مدیریت استراتژیك و تدوین چشم انداز با رویكرد تلفیقی 95
مفاهیم و معانی چشم انداز در چارچوب مدیریت استراتژیك 97

عوامل موثر در تبین سند چشم انداز به لحاظ نظری 100

چشم انداز بر مبنای باورهای ژاپنی 102

ارزیابی متوازن سازمانهای رقابتی 103

فهرست منابع و ماخذ 105
 
 
 
 
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 93
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

تاثیرات استراتژی مدیریت علمی روی اجرای سازمانی: یك مكمل برای بر پایه تئوری

وسعت تحقیقات روی روابط بین استراتژی مدیریت علمی (KM) و اجرای سازمانی نتایج غیر قطعی را به دنبال دارد تاثیرات استراتژی مدیریت علمی روی اجرای سازمانی: یك مكمل برای بر پایه تئوری

وسعت تحقیقات روی روابط بین استراتژی مدیریت علمی (KM) و اجرای سازمانی نتایج غیر قطعی را به دنبال دارد


مشخصات فایل
تعداد صفحات24
حجم0/46 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود مقاله رشته مدیریت

تاثیرات استراتژی مدیریت علمی روی اجرای سازمانی: یك مكمل برای بر پایه تئوری

 
چكیده 
وسعت تحقیقات روی روابط بین استراتژی مدیریت علمی (KM) و اجرای سازمانی نتایج غیر قطعی را به دنبال دارد. در این متن به تحقیق دوباره در مورد مشكلات تئوری مكمل از دیدگاه اقتصادی میپردازیم: مفهوم تجربی كار ما بر پایه اطلاعات استراتژی KM و اجرای سازمانی از نمونه 131 تایی ساختار kroan است. نتایج تحقیقات ما نشان می‌دهند كه سه نوع رابطه در بین استراتژی KM وجود دارد به غیر مكمل- نوع غیر مكمل معنایی و اقتصادی- مكمل معنایی. استراتژی KM اجرایی مشتق شده نشان دهنده نوع غیر تكمیل آن است كه بیانگر ضرب سطح بالایی از اجرای سازمانی است. تجزیه ما از استراتژی شرق، تركیب استراتژی KM مشرق اجرایی بیرونی و درونی است كه بیانگر، روابط تكمیل است كه شامل تاثیرات كاربردی استراتژی KM روی اجرا است.
 
 
کلمات کلیدی:

تئوریهای مكمل

استراتژیهای KM

اجرای سازمانی

استراتژی مدیریت علمی

 
 
مقدمه 
دانش یك منبع اصولی برای یك سری جذب امتیازات تكمیلی قابل جایگزین است. همانگونه كه دانش تهیه شده است، پتانسیلی  بوده است. برای گسترش و انتشار شركت است و دارای پتانسیلی برای روابط ارزش شركت با قوی كردن مركزیت و قدرت آن جهت پاسخگویی به شرایط غیر معمول و جدید است. شواهدی رو به رشد وجود دارند كه شركتها مدیریت علمی خود را سلامت می‌بخشند. KM و آن را در سیستمهای KM در جهت تهیه منابع بهتر و اجرایی وارد می‌كنند. 
 
اهمیت رو به رشد علم بعنوان منبع بحرانی مدیریت را جهت افزایش توجه به استراتژی KM تشویق كرده است. استراتژی KM مناسب از این جهت كه در منظم كردن فرایند سازمانی فرهنگ و جمع آوری اطلاعات (IT) بكار می‌رود، مهم است. ساختار رو به رشد تحقیقات KM به آزمایش دقت را نیاورده برای استراتژی KM پرداخته است و در جهت طبقه بندی آنها، تلاش كرده است. تركیب از این تحقیقات این پیشنهاد را به ما می‌دهند. كه استراتژی KM می‌تواند بر پایه دو كلید دوگانه تشخیص داده شود: 1) توجه و تاثیر KM و 2) منابع 
 
 
فهرست مطالب

روابط بین استراتژیهای KM  و اجرای سازمانی بوسیله تئوریهای مكمل

چكیده 1
مقدمه 2
2- دوره ادبیات 5
1- 2- مكمل‌ها 5

2- 2- استراتژی KM و مكمل‌های آن 6

3- روش شناسی تحقیق 7
1- 3- مرحله اول: طبقه بندی استراتژی KM 8
1- 2- 3- تجزیه و همكاری 9
2- 2- 3- تجزیه تكمیلی 10
3- 2- 3- داده‌های درونی 12
4- تجزیه و نتایج 13
1- 4- اطلاعات و ارزیابی 13
2- 1- 4- خصوصیات نمونه 14
3- 1- 4- اعتبار و ارزش آزموده 14
2- 4- نتایج مرحله اول: دسته‌های سازمانی روی پایه استراتژی KM 15
3- 4- نتایج مرحله دوم 16
2- 3- 4- تجزیه مكمل‌ها 17
4- 4- خلاصه نتایج 18
1- 5- محدودیتها 19
2- 5- كاربردها 20
6- نتیجه 22
 
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 91
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

مدیریت پسماند

حفظ بهداشت جامعه و افراد آن از جنبه های مختلف یعنی بهداشت فردی ،بهداشت عمومی و بهداشت محیط زیست قابل بررسی استافراد جامعه باید بدین باور برسند که علاوه بر رعایت موازین بهداشت فردی ملزم به حفظ بهداشت محیط پیرامون خود هستند مدیریت پسماند

حفظ بهداشت جامعه و افراد آن از جنبه های مختلف یعنی بهداشت فردی ،بهداشت عمومی و بهداشت محیط زیست قابل بررسی استافراد جامعه باید بدین باور برسند که علاوه بر رعایت موازین بهداشت فردی ملزم به حفظ بهداشت محیط پیرامون خود هستند


مشخصات فایل
تعداد صفحات43
حجم0/644 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود مقاله رشته محیط زیست

مدیریت پسماند

 
مقدمه:
حفظ بهداشت جامعه و افراد آن از جنبه های مختلف یعنی بهداشت فردی ،بهداشت عمومی   و بهداشت محیط زیست قابل بررسی است.افراد جامعه باید بدین باور برسند که علاوه بر رعایت موازین بهداشت فردی ملزم به حفظ بهداشت محیط پیرامون خود هستند زیرا در صورت عدم رعایت این موضوع سلامت آنها و سلامت سایرافراد جامعه در مخاطره خواهد افتاد.یکی از موارد مهم در زمینه حفظ و ارتقای سلامت افراد و جامعه دفع زباله و مواد زائد از راه های صحیح است.مراکز بهداشتی درمانی که زباله های پزشکی،شیمیایی یا رادیولوژی را تولید می کنند تعهد اخلاقی و قانونی دارند که این زباله ها را به نحوی که کمترین خطرات زیست محیطی را بر جای گذارد،دفع نمایند.در این مبحث  ضوابط و روشهای مدیریت اجرایی پسماندهای پزشكی و پسماندهای وابسته آورده شده است.
 
 
کلمات کلیدی:

پسماند

پسماندهای پزشكی

بهداشت محیط زیست

 
 
 
فهرست
مقدمه: 4
كتابچه مدیریت پسماندهای بیمارستانی: 5
فصل اول –اهداف : 5
فصل دوم – تعاریف : 5
فصل سوم – حدود واختیارات 5
فصل چهارم- طبقه بندی پسماندهای پزشكی: 6
فصل پنجم تفكیك ، بسته بندی وجمع آوری: 6
فصل ششم : نگهداری 9
فصل هفتم : حمل ونقل 10
فصل هشتم: بی خطر سازی وتصفیه وامحاء 12
پیوست(1) 14
جدول طبقه بندی پسماندهای پزشكی ویژه: 14
شرح انواع پسماندهای پزشكی ویژه : 15
پیوست2: 19

ضوابط ومعیارهای روشهای عمده تصفیه و دفع 19

2- ضوابط ومعیارهای روش ماكروویو 20
3- ضوابط ومعیارهای دفن بهداشتی 21
4- روش محفظه سازی 21

دفع پسماندهای مواد شیمیایی اشتعال زا : 22

*دفع پسماند مواد شیمیایی سمی* 22
سم زدایی اتیدیوم بروماید و ژل های این محلولها 22

دفع پسماندهای مواد شیمیایی سرطانزا 22

دفع پسماندهای مواد خطرناک زیست محیطی: 23

دفع پسماندهای مواد رادیو اکتیو : 23

مواد شیمیایی واکنش گر 24
دفع پسماندهای مواد شیمیایی خورنده : 25
دستگاههای امحاء زباله 26

شیوه های محاسبه متوسط حجم سطلهای زباله وترالی زباله: 28

نوع دستگاههای بی خطر سازی موجود در بیمارستان امام خمینی جیرفت(ره) 29
تجهیزات جانبی پسماندهای بیمارستان: 29
تجهیزات موجود در بخشها: 30
مقدار زباله تولیدی بیمارستان امام خمینی جیرفت(ره) 31
زمانهای جمع آوری زباله زیر مجموعه های بیمارستان در طول 24ساعت 32

نقش مدیران بیمارستان در مدیریت پسماندهای بیمارستان 33

*(طرح مدیریت پسماند در ایمنی بیمار)* 33
مقدمه: 33
وظایف رئیس بیمارستان: 34
وظایف مدیر پسماند بیمارستان : 35
وظایف مسئول بخش در مدیریت پسماند: 37
وظایف مترون بیمارستان در مدیریت پسماندها: 38
مدیر مسئول كنترل عفونت: 39
مدیر پشتیبانی وتداركات: 40
نقش مسئول بهداشت: 41
كمیته مدیریت پسماند بیمارستان: 41

انواع زباله های تولیدی در بخش های مختلف بر اساس طبقه بندی سازمان جهانی بهداشت: 42

منبع: 43
 
 
 
 
                                               
 
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 85
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

مدیریت ریسک اعتباری مشتریان حقوقی در بانک تجارت با رویکرد تحلیل پوششی داد ه ها

این مقاله با هدف شناسایی عوامل موثر بر خطرپذیری اعتباری و ارائه مدلی برای رتبه بندی اعتباری مشتریان حقوقی متقاضی تسهیلات بانک تجارت استان تهران، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها انجام شده است مدیریت ریسک اعتباری مشتریان حقوقی در بانک تجارت با رویکرد تحلیل پوششی داد ه ها

این مقاله با هدف شناسایی عوامل موثر بر خطرپذیری اعتباری و ارائه مدلی برای رتبه بندی اعتباری مشتریان حقوقی متقاضی تسهیلات بانک تجارت استان تهران، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها انجام شده است


مشخصات فایل
تعداد صفحات28
حجم0/456 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیpdf

توضیحات کامل

دانلود مقاله كارشناسی ارشد رشته مدیریت

مدیریت ریسک اعتباری مشتریان حقوقی در بانک تجارت با رویکرد تحلیل پوششی داد ه ها

 
چکیده: 
این مقاله با هدف شناسایی عوامل موثر بر خطرپذیری اعتباری و ارائه مدلی برای رتبه بندی اعتباری مشتریان حقوقی متقاضی تسهیلات بانک تجارت استان تهران، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها انجام شده است. به این منظور بررسی های لازم بر اطلاعات مالی و غیر مالی با استفاده از یک نمونه 146 تایی تصادفی ساده از مشتریان حقوقی متقاضی تسهیلات صورت گرفت. در این پژوهش، 27 متغیر توضیح دهنده شامل متغیرهای مالی و غیر مالی بررسی شد که از بین متغیرهای موجود در نهایت با استفاده از تکنیک تجزیه و تحلیل عاملی و قضاوت خبرگان (روش دلفی)، 8 متغیر تاثیرگذار بر خطرپذیری اعتباری انتخاب شد که وارد مدل تحلیل پوششی داده ها شد و امتیازات کارایی شرکت های حقوقی با استفاده از آنها به دست آمد.
 
 سپس برای اعتبارسنجی مدل مربوط به آن، تابع رگرسیونی براورد شد که در آن 8 شاخص مالی و غیر مالی به عنوان متغیر مستقل و رتبه کارایی حاصل از مدل تحلیل پوششی داده ها به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. نتایج نشان می دهد که 25 شرکت، روی مرز کارایی قرار داشته و کاملا کارا بوده اند. همچنین با آزمون فرضیه معنادار بودن ضرایب مشخص شد که تمامی شاخص ها بجز یک شاخص «ارزش ویژه به دارایی کل» بر مسیرهای مورد انتظار قرار داشته و از نظر آماری، در سطح 95% اطمینان معنادار می باشند.
 
با مقایسه رتبه های حاصل از به کارگیری معادله رگرسیونی با رتبه های به دست آمده از روش تحلیل پوششی داده ها، ملاحظه شد که تفاوت معناداری میان مقادیر محاسبه شده و واقعی وجود ندارد و این مساله دلالت بر تایید فرضیه کارایی مدل تحلیل پوششی داده ها در رتبه بندی اعتباری مشتریان حقوقی بانک تجارت می کند.
 
 
كلید واژه:

ریسک اعتباری

رتبه بندی اعتباری

مدیریت ریسک اعتباری

تحلیل پوششی داده ها

 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 85
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

مدیریت آموزشی و جایگاه آن در سازمان،نظام آموزشی و آموزشگاه های آزاد

مدیریت آموزشی در جهان، به مرور، معنای رهبری در تمام سطوح نظام آموزشی را پیدا كرده است با این حال، در نظام آموزشی ما، مدیریت آموزشی فعالیتی است كه خارج از مدارس و سازمانهای آموزشی، در بالاترین سطح سلسله مراتب وزارتی صورت می‌گیرد مدیریت آموزشی و جایگاه آن در سازمان،نظام آموزشی و آموزشگاه های آزاد

مدیریت آموزشی در جهان، به مرور، معنای رهبری در تمام سطوح نظام آموزشی را پیدا كرده است با این حال، در نظام آموزشی ما، مدیریت آموزشی فعالیتی است كه خارج از مدارس و سازمانهای آموزشی، در بالاترین سطح سلسله مراتب وزارتی صورت می‌گیرد


مشخصات فایل
تعداد صفحات141
حجم0/105 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود پایان نامه رشته مدیریت

مدیریت آموزشی و جایگاه آن در سازمان،نظام آموزشی و آموزشگاه های آزاد

 
مقدمه 
ظهور سازمانهای اجتماعی و گسترش روز افزون آنها، از ویژگیهای بارز تمدن بشری است؛ به طوری كه با توجه به عوامل گوناگون مكانی و زمانی، و ویژگیها و نیازهای خاص جوامع مختلف، همه روزه انواع سازمانهای اجتماعی ظهور و گسترش می‌یابند و بر تعدادشان افزوده می‌شود. بدیهی است هر سازمان اجتماعی برای نیل به اهداف خود، به نوعی مدیریت متناسب با ساختارش نیازمند است.ناگفته نماند كه درك ضرورت «اداره كردن» مربوط به روزگار اخیر نیست، بلكه از دیرباز، بشر متوجه شده است كه برای رسیدن به یك «هدف»، لازم است به بسیج امكانات و رهبری آنها برای تحقق آن هدف اقدام كند. 
 
در كشور ما، توجه به مسئله مدیریت آموزشی، تقریبا از سی سال پیش، ابتدا از طریق ارائه دروس و سپس ایجاد رشته‌های تحصیلی دانشگاهی آغاز گردید. اخیرا، در پی گسترش روز افزون نظام آموزشی، ضرورت بهسازی كیفیت نتایج آموزشی، مسئله مدیریت و رهبری در آموزش و پرورش را بیش از پیش اهمیت بخشیده است. مع هذا، باید اعتراف كرد كه مدیریت آموزشی هنوز جایگاه شایسته خود را در نظام آموزشی احراز ننموده است. 
 
مدیریت آموزشی در جهان، به مرور، معنای رهبری در تمام سطوح نظام آموزشی را پیدا كرده است. با این حال، در نظام آموزشی ما، مدیریت آموزشی فعالیتی است كه خارج از مدارس و سازمانهای آموزشی، در بالاترین سطح سلسله مراتب وزارتی صورت می‌گیرد و مقصود از آن، اعمال ضوابط و مقررات رفتاری، برای ایجاد نظم در گردش كار نظام به طور كلی است. در نتیجه، مسائل مدیریت آموزشی در سطوح مختلف ناشناخته مانده به آنها توجهی مبذول نمی‌شود یا اصولاً مسائل مربوط، مورد مطالعه و تحقیق قرار نمی‌گیرند. از این رو، در ارتباط با مسائل مدیریت آموزشی جز مختصری مطالعات آماری یا توصیفی، تحقیق در خور  اعتنایی در دست نیست. 
 
 
کلمات کلیدی:

سازمان

روابط انسانی

نظام آموزشی

مدیریت آموزشی

 
 
 
فهرست مطالب
مقدمه 1

فصل اول: توانایی تشخیص مفهوم مدیریت و اصول آن 2

آشنایی با مفهوم سیستم و انواع آن 3
خصوصیات مشترك سیستمهای باز 6
سازمان 9
عوامل مشخص كننده سازمان 11 
عوامل كلیدی سازمان 11
انواع سازمان 13 
اصول عام و كلی مدیریت از دیدگاه فایول 17 
نظریه‌های رفتار رهبری 20 
 

فصل دوم: توانایی تشخیص مفهوم مدیریت آموزشی و كاركردهای آن 25

تعریف آموزش 25 
فایده‌های آموزش 28 
آموزش فنی و حرفه‌ای در ایران 28 
آموزشهای رسمی و غیر رسمی 29
كاركردهای آموزشی 32
ضرورت و اهمیت مدیریت آموزشی 34
مدیریت آموزشی 36 
اهمیت و جایگاه مدیریت آموزشی 38
 

فصل سوم: توانایی اجرای مقررات و آیین نامه‌های موسسات كارآموزی 42 

ویژگی‌های موسسات آموزشی 42
مهارت‌ها مدیریت آموزشی 43
انواع استانداردهای مهارت و آموزشی از نظر محدوده كاربرد 53
سازمان فنی و حرفه‌ای 55
 
فصل چهارم: توانایی برنامه‌ریزی و نظارت بر اجرای برنامه‌ها 58
برنامه‌ریزی آموزشی 58
فعالیت‌های برنامه‌ریزی آموزشی 60 
 

فصل پنجم: ارزشیابی از دوره‌های آموزشی 62

ارزشیابی 62
معیارهای ارزشیابی 64
مراحل و اصول ارزشیابی 64
 

فصل ششم: توانایی تهیه گزارش‌های مورد نیاز آموزشگاه 68

مكاتبات اداری 68
نامه 69
گزارش 73
بخش نامه 80
صورت جلسه 81
سازمان جلسه 82
آیین نامه 83
احكام اداری 84
اسناد و نوشته‌های حقوقی 87
 

فصل هفتم: توانایی برقراری روابط انسانی 89

ارتباط 89
عناصر ارتباطی 90
سدهای ارتباطی 94 
ارتباطات انسانی 96
اهداف و اصول روانشناسی 99
تاریخچه جامعه شناسی 101
 

فصل هشتم: توانایی نظارت بر امور مالی آموزشگاه 104

اصطلاحات حسابداری 106
اصول عمومی حسابداری 108
انواع موسسه  و مراكز مالی 110
 

فصل نهم: توانایی پیشگیری از حوادث و رعایت نكات ایمنی و بهداشت كار 114

بهداشت كار 114
حوادث ناشی از كار 117
آتش سوزی و راه‌های كنترل آن 121
راههای پیشگیری از حریق 122
روش‌های اطفاء حریق 124
اقدامات و كمكهای اولیه ضروری 125
تنفس مصنوعی 125
روش‌های كاهش آلودگی صوتی 126
راههای پیشگیری از عوارض ناشی از گرما 127
حفاظت در برابر پرتوها 128
موارد ایمنی به منظور جلوگیری از بروز عوارض شیمیایی 129
كمكهای اولیه در گرما زدگی و سرما زدگی 130
وسایل مبارزه با انواع آتش‌ها 132
نكات  ایمنی مربوط به سیستم برق 134
ایمنی گاز و وسایل گاز سوز 135
كمك‌های اولیه 137
جلوگیری از حادثه‌ها 141
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 84
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

موانع و راهكارهای مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی شركت ایران خودرو

تدوین و انتشار استانداردهای طراحی و استقرار سیستم های مدیریت محیط زیستی از جمله گام های عملی برای نیل سازمان های صنعتی به بهبود عملكرد محیط زیستی به شمار می رود موانع و راهكارهای مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی شركت ایران خودرو

تدوین و انتشار استانداردهای طراحی و استقرار سیستم های مدیریت محیط زیستی از جمله گام های عملی برای نیل سازمان های صنعتی به بهبود عملكرد محیط زیستی به شمار می رود


مشخصات فایل
تعداد صفحات23
حجم0/57 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود مقاله رشته محیط زیست

موانع و راهكارهای مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی شركت ایران خودرو

 
 
چكیده
با آغاز انقلاب صنعتی، از قرن هجدهم،  بحران ها و تخریب های محیط زیستی شتاب روزافزون یافتند. از نیمة دوم قرن بیستم، به پیامدهای محیط زیستی فعالیت های صنعتی توجه شد و از دهه پایانی این قرن، گام های عملی به سوی مدیریت محیط زیستی فعالیت های صنعتی برداشته شد. تدوین و انتشار استانداردهای طراحی و استقرار سیستم های مدیریت محیط زیستی از جمله گام های عملی برای نیل سازمان های صنعتی به بهبود عملكرد محیط زیستی به شمار می رود. 
 
در حال حاضر،  استانداردهای ایزو 14000 فراگیرترین استاندارد سیستم های مدیریت محیط زیستی به حساب می آید. براساس اشاره صریح این استاندارد، موفقیت سیستم مدیریت محیط زیستی به تعهد تمامی كاركنان در كلیه سطوح و امور سازمانی بستگی دارد. به بیان دیگر، این استانداردها رویكرد مشاركتی به مدیریت عملكرد محیط زیستی سازمان ها را توصیه می کنند.
شركت ایران خودرو،  به عنوان بزرگترین شركت خودروساز كشور، با تشخیص ضرورت احراز استانداردهای بین المللی محیط زیست و با هدف بهبود عملكرد محیط زیستی خود و نیز تأمین ابزارهای تعیین كننده برای حضور در بازارهای جهانی در تاریخ 28/3/1378 تصمیم به طراحی و استقرار سیستم مدیریت محیط زیستی بر مبنای استانداردهای ایزو 14001 گرفت و سرانجام در تاریخ 19/9/1380 موفق به اخذ گواهینامه ایزو 14001 شد. 
 
در خط مشی محیط زیستی شركت ایران خودرو اعلام شده است كه فرهنگ سازی و جلب مشاركت كاركنان به منظور كاهش آلودگی های محیط زیستی همواره در دستور كار شركت قرار دارد. تا كنون، این شركت تلاش کرده است تا با برنامه ریزی و اجرای اقدامات  گوناگون فرهنگی و آموزشی بر تعهد مذكوردر خط مشی محیط زیستی خود جامه عمل بپوشاند. با وجود این، نتایج ممیزی های داخلی سیستم مدیریت محیط زیستی شركت بیانگر آن است كه سطح فرهنگ محیط زیستی و مشاركت كاركنان در مدیریت عملكرد محیط زیستی شركت با خواسته های استاندارد ایزو 14001 مطابقت ندارد.  از این رو، تحقیق حاضر با هدف شناسایی موانع مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی این شركت انجام گردید تا راهكارهای مناسب برای  رفع  موانع یاد شده جست وجو گردند.
 
یافته های این تحقیق نشان می دهند كه سطح پایین فرهنگ سازمانی، تعهد، توانایی و شناخت كاركنان، تباین میان ارزش های سازمان و ارزش های كاركنان، عدم رضایت شغلی آنان و سبك سنتی مدیریت سازمان، از مهم ترین موانع مشاركت كاركنان شركت ایران خودرو در سیستم مدیریت محیط زیستی آن به شمار می رود. در پایان، پیشنهادهایی برای رفع موانع شناسایی شده ارائه شده است. 
 
کلید واژه:

صنعت

مشاركت

شركت ایران خودرو

سیستم مدیریت محیط زیستی

 
 
سرآغاز
       تاریخ تمدن بشررا می توان تاریخ بحران ها و تخریب های محیط زیستی خواند (Chew; 2001). از قرن هجدهم، با آغاز انقلاب صنعتی، بحران ها و تخریب های محیط زیستی شتاب روزافزون یافتند (Miller; 1998). توجه به پیامدهای محیط زیستی فعالیت های صنعتی از نیمه دوم قرن بیستم، بویژه از دهه 1960، جلب شد و از دهة 1970، موضوع محیط زیست به محور بحث های مطروحه در كنفرانس های بین المللی تبدیل گردید. از دهه 1990، گام های عملی به سوی مدیریت محیط زیستی فعالیت های صنعتی برداشته شد. از بهار 1992، به دنبال برپایی كنفرانس ریو كه در آن برضرورت توجه و كمك 
 
بخش های صنعت و تجارت به ارزیابی عملكردهای محیط زیستی و توسعه روش های مدیریت محیط زیستی تأكید گردید، شعله های بحث و گفت وگو دربارة دستیابی به چارچوبی برای طراحی و استقرار سیستم های مدیریت محیط زیستی در سازمان های صنعتی زبانه كشید. انتشار استاندارد BS7750 از سوی مـﺅسسه استاندارد بریتانیا، در سال 1992، و آیین نامة ممیزی اكولوژیكی اتحادیة اروپا EU1836/93))، به سال 1995، از اولین تلاش ها برای معرفی چارچوب یاد شده به حساب می آیند (جانفرسا و مومن، 1376 ). سرانجام، سازمان جهانی استانداردسازی (ISO) با استفاده از تجارب پیش گفته، در سال 1996، اولین مجموعه استانداردهای ایزو 14000 را تدوین و منتشر کرد كه اكنون فراگیرترین استاندارد سیستم های مدیریت محیط زیستی و ممیزی محیط زیستی به شمار می آید.
 
     براساس اشارة صریح استاندارد ایزو 14001، موفقیت سیستم مدیریت محیط زیستی به تعهد تمامی كاركنان در كلیه سطوح و امور سازمانی بستگی دارد (ISO; 1996). به بیان دیگر، این استانداردها مدیریت عملكرد محیط زیستی سازمان ها را بر پایة رویكرد مشاركتی توصیه می کنند.
 
 
 
 
فهرست مطالب
موانع و راهكارهای مشاركت كاركنان در سیستم مدیریت محیط زیستی شركت ایران خودرو 1
چكیده 1
سرآغاز 4
روش تحقیق 7
فرضیه‌های تحقیق 11
جدول شماره(2):  ضریب همبستگی سختی كار و مشاركت كاركنان 12
جدول شماره(3):  ضریب همبستگی سختی كار 12
جدول شماره(4):  ضریب همبستگی شناخت كاركنان 13
جدول شماره(5):  ضریب همبستگی توانایی كاركنان 13
جدول شماره(8):  ضریب همبستگی سطح فن آوری موجود و مشاركت كاركنان 15
جدول شماره(9):  ضریب همبستگی سبک مدیریت 16
بحث و نتیجه گیری 17
پیشنهادها 18
منابع مورد استفاده 21
 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 92
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : پروتکل های درمانی

دانلود پایان نامه کارشناسی رشته اقتصاد و مدیریت با عنوان بهره وری

بهره وری باعث صرفه جویی در استفاده ازمنابع كمیاب و افزایش قدرت رقابت و در مورد افراد ، مزایای بهره وری همچنین به صورت دستمزدهای بالا و كیفیت بهتر زندگی شغلی ظاهر می شود دانلود پایان نامه کارشناسی رشته اقتصاد و مدیریت با عنوان بهره وری

بهره وری باعث صرفه جویی در استفاده ازمنابع كمیاب و افزایش قدرت رقابت و در مورد افراد ، مزایای بهره وری همچنین به صورت دستمزدهای بالا و كیفیت بهتر زندگی شغلی ظاهر می شود


مشخصات فایل
تعداد صفحات174
حجم0/325 کیلوبایت
فرمت فایل اصلیdoc

توضیحات کامل

دانلود پایان نامه کارشناسی رشته اقتصاد و مدیریت با عنوان بهره وری

 
چکیده:
نیازهای بشر چیزی نیست كه بتوان به راحتی از آن صرفنظر كرد . امروز با توجه به منابع كمیاب و نیازهای نامحدودی كه وجود دارد ، استفادة درست و مناسب از منابع كمیاب و بر طرف كردن نیازهای نامحدود امری واجب و ضروری به شمار می رود وهمچنین با توجه به جهانی شدن اقتصاد و شكستن مرزهای جغرافیایی چه از لحاظ اقتصادی و چه از لحاظ فرهنگی ، اجتماعی و . . . . و افزایش رقابت ، دولتها و شركتها را بر آن داشته تا برای از دست ندادن بازارهای داخلی و خارجی و خارج نشدن از گوی رقابت داخلی وجهانی ، كالاهایی با كیفیت بهتر و كمیت بیشتر و قیمت پائین تر به بازارهای داخلی و خارجی شان عرضه نمایند كه این می تواند با استفاده بهتر و مناسب از منابع موجود صورت  گیرد. بنابراین ، این چیزی جزء بهره وری و كارایی بیشتر عوامل تولید نمی تواند باشد . 
 
بهره وری باعث صرفه جویی در استفاده ازمنابع كمیاب و افزایش قدرت رقابت و در مورد افراد ، مزایای بهره وری همچنین به صورت دستمزدهای بالا و كیفیت بهتر زندگی شغلی ظاهر می شود. 
 
بهره وری :
   استفاده بهینه از منابع سازمان بمنظور رسیدن به اهداف كارا و اثربخش، در چارچوب یك نظام ارزشی مورد قبول می باشد.
 

سازمان بین المللی کار:

   بهره‌وری رابطه‌ایست بین ستانده حاصل از یك سیستم تولیدی(كالا یا خدمات) با داده های بكار رفته (منابع موردنیاز)برای آن ستانده(داده/ستانده = بهره وری)
در فصل اول به ادبیات موضوعی می پردازیم كه شامل تعاریف بهره وری و دستمزد و بررسی فناوری اطلاعات و تاریخچه كامپیوتر و اینترنت می باشد. در فصل دوم به بررسی مبانی تئوریك می پردازیم كه فناوری اطلاعات چگونه میتواند روی بهره وری نیروی كار و دستمزد تأثیر بگذارد . در فصل سوم به مطالعاتی كه در این زمینه صورت گرفته است را تجزیه و تحلیل می كنیم و فصل چهارم به بحث روش نمونه گیری و برآورد موجودی سرمایه اختصاص یافته است و در نهایت ، در فصل آخر ضمن برآورد مدل به نتیجه گیری و پیشنهادات می پردازیم . 
 
 
 
کلمات کلیدی:

کار

فناوری

دستمزد

بهره وری

رابطه فناوری و بهره وری

 
 
 
مقدمه
امروزه استفاده از كامپیوتر و اینترنت در تمام كارها وارد شده است و در اكثر كارها از این دو ابزار و فناوری استفاده می شود . كه در كشور ما نیز استفاده از كامپیوتر به طور گسترده و استفاده از اینترنت به طور محدودتر در زندگی افراد راه پیدا كرده است .بدیهی است كه تغییرات تكنولوژیكی علاوه بر اینكه روی بهره وری تأثیر می گذارد، باعث تغییر نوع شغلها ، مهارتها ، مسئولیتها و وظایف كارگران می شود و نیروی كار در بازار كار دارای مزیت خواهد بود . بنابراین ، جذب  نیروی  كار ماهر و متخصص در فعالیتهای مبتنی بر فنآوری اطلاعات ضروری است كه این خود روی دستمزد نیروی كار تأثیر می گذارد. 
 
گسترش سریع این دو وسیله ، دولتها ، شركتها ، صنعتگران و مدیران و . . .  را بر آن داشته است كه برای بهبود كیفیت و كمیت تولیدات خود و افزایش بهره وری از فناوری اطلاعات به طور مطلوب استفاده كنند .هر تكنولوژی و ابزار جدید كه وارد زندگی بشر می شود پیامدها و نتایج مثبت و منفی را با خود به همراه خواهد داشت و سوء ظن ها مختلفی را ایجاد خواهد كرد كه فناوری اطلاعات و استفاده از آن نیز از این سوء ظن های به دور نبوده است . تحقیقات گسترده ای در زمینه تأثیر فناوری اطلاعات بر روی متغیرهای اقتصادی ، فرهنگی ، اجتماعی و ورزشی صورت گرفته است . 
 
 
 
فهرست مطالب
پیشگفتار 1
1-1- بهره وری 9

1-1-1- تعریف بهره وری 10

1-1-2- مدلها و شاخصهای بهره وری 15

و- مدل گریگ –هریس (Craig –Harris) 21
ز- مدل ماندل : (Mundel Medel) 22
ح-مدل تیلور – دیویس : (TyLor-Davis Model) 23
1-2- مفهوم دستمزد 26
1-3 - فناوری اطلاعات 28

1-3-1- اهمیت فناوری اطلاعات 28

1-3-2- تعریف واژه فناوری اطلاعات ( تكنولوژی اطلاعات ) 29
تكنولوژی چیست ؟ 29
اطلاعات چیست ؟ 31

1-3-3- تعریف فناوری اطلاعات 32

1-3-5- كامپیوتر و اینترنت 41
1-3-5-1- تاریخچة رایانه ( كامپیوتر ) و نسلهای آن : 41
كامپیوتر های نسل اول : 42
تعداد كاربران اینترانت به ازاء 49
هر 10 هزار نفر جمعیت 2002 49
نام كشور نام قاره 49
 
2-1- پیشرفت تكنولوژی 49
2-2 – حسابداری رشد 53
2-2-3- پیشرفت فنی مشخص در سرمایه 57
2-3 نظریه های دستمزد 60
دستمزد واقعی 62

ب – تقاضا برای عوامل تولید با بیش از یك عامل تولیدی متغیر 70

ب) حالت دوم: عوامل تولید مكمل یكدیگر باشند. 74
ج ) حالت سوم : عوامل تولید جانشین یكدیگر باشند . 75
2-3-6-2- بازار عرضة كار 76
منحنی عرضة نیروی كار برای یك نفر: 80
نمودار (2-7 ) : منحنی عرضة نیروی كار 83
منحنی عرضة بازار نیروی كار 83
دلایل متفاوت بودن دستمزدها 84
نمودار (2-8) : منحنی عرضة بازار نیروی كار 84
 
3ـ1ـ مطالعه استروستیك و نگوین 89
3ـ2ـ مطالعه نیكولاكریستی 93
3ـ3ـ مطالعه گرینن و میرز 96
3-4 – مطالعه كروگر 98
3-5-مطالعه پریدخت وحیدی 102
3-6- مطالعه  كوین جی استروب 105
3-7 – مطالعه استرالیا 109
3-8- مطالعه لی وكیم 111
 
4-1- روش نمونه گیری 113
4 - 2 - برآورد موجودی سرمایه 125
روش شهشهانی : 126
روش حسن خوانساری : 127
روش روند نمایی : 128
روش هژبر  كیانی و بغزیان 129
روش PIM 133
4 - 2 - 2 - محاسبه موجودی سرمایه 136
 
5-1- توابع تولید 139
5-1-1- تابع تولید كاب – داگلاس 139
5-1-2- تابع تولید (CES ) 141
5-2- متغیر های مجازی 144
5-3- مدل نظری جهت بررسی های تجربی 146
5-3-1- مدل نظری جهت بررسی تأثیر فناوری اطلاعا ت بر روی بهره وری نیروی كار 146
5 ـ 3ـ 2 ـ مدل نظری جهت بررسی تأثیر فناوری اطلاعات بر روی دستمزد 150
5-4- برآورد مدلها 153
5-4-1- نتایج برآورد مدلها 156

نتایج حاصل از بررسی تأثیرPCLR روی بهره وری  نیروی كارگر به صورت زیر آمده: 156

نتیجه دیگر مربوط به تأثیر نسبت استفاده كنندگان از اینترنت به كل نیروی كار است كه در زیر آمده : 157
نتایج برآورد تأثیر INTR بر بهره وری نیروی كار 158
نتایج برآورد تأثیر استفاده كنندگان از اینترنت و كامپیوتر در محل كاربر روی دستمزد 159
جدول 5ـ1 : نتایج برآورد تأثیر فناوری اطلاعات بر روی دستمزد 160
5-5- نتیجه 

توضیحات بیشتر و دانلود



صدور پیش فاکتور، پرداخت آنلاین و دانلود"

پشتیبانی فوری در صورت مشکل در دانلود فایل اول لطفا پیامک , تلگرام و تماس 09214087336

همکاری در فروش فایل   فروشگاه فایل  کسب درآمد دانشجویی از فروش فایل

:: بازدید از این مطلب : 83
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 26 دی 1400 | نظرات ()